זכויות חולי אלופציה אראטה
חולי אלופציה אראטה, אלופציה טוטליס ואלופציה אוניברסליס זכאים לזכויות הבאות:
- החזר על רכישת פאה
חולי אלופציה טוטליס או אוניברסליס זכאים להחזר על רכישת פאה בסכום של עד 5,106 ₪, אחת לשנתיים. לפרטים על ההחזר.
- טיפולים רפואיים
- כל הטיפולים הרפואיים המקובלים נמצאים בסל הבריאות ומכוסים על-ידי קופות החולים.
- מי שמקבל תרופות שנמצאות בסל הבריאות במשך חצי שנה לפחות ברציפות, נחשב חולה כרוני. חולה כרוני זכאי לשלם עבור תרופות רק עד התקרה החודשית שנקבעה לכך. למידע נוסף ראו תקרת תשלום ברכישת תרופות לחולים כרוניים.
- תרופות שאין להן התוויה רשומה לטיפול באלופציה אראטה ונגזרותיה, אינן מוכרות בסל הבריאות ואינן מכוסות על-ידי קופות החולים.
למידע על התרופות, העלויות וההחזרים.
אפשר לפנות לוועדת החריגים של הקופה ולנסות לאשר את כיסוי העלויות באופן יוצא דופן. כמו כן, ישנן אגודות חסד, כגון עמותת חברים לרפואה, המסייעות בקבלת תרופות שאינן כלולות בסל הבריאות. - חיילים וחיילות נהנים מכל שירותי הבריאות המוגדרים בסל הבריאות, כולל החזר על פאה.
- טיפולים רגשיים ופסיכולוגיים
- קופות החולים מעניקות טיפול ותמיכה נפשית כולל אבחון וטיפול פסיכולוגי במסגרת סל הבריאות, כלומר – ללא תשלום. הטיפולים ניתנים במסגרות שונות – במרפאה, ע"י מטפלים עצמאיים ועוד.
- בנוסף, הסובלים מבעיות נפשיות על רקע מחלה או נכות גופנית זכאים לקבל טיפול ואבחון פסיכולוגי מפסיכולוגים שיקומיים או רפואיים, גם אלה במסגרת סל הבריאות.
- קופות החולים מוסיפות טיפולים רגשיים לילדים ונוער בביטוחים המשלימים. דוגמאות לטיפולים כאלה: רכיבה טיפולית, טיפולים בהבעה ויצירה, טיפול באמצעות בעלי חיים, ספורט טיפולי וכו'. סוגי הטיפולים והתנאים משתנים מקופה לקופה. מידע נוסף נמצא באתרים של קופות החולים: מכבי, כללית, מאוחדת, ולאומית.
- ביטוח לאומי
על-פי תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), אלופציה אוניברסליס מקנה 20% נכות (סעיף 77) .
יש כמה מסלולי נכות בביטוח הלאומי:- נכות כללית
מסלול זה מתאים לכל תושב ישראל מעל גיל 18. למעשה זו קצבת אובדן כושר עבודה מטעם המדינה על מחלה (או תאונה) שאינה קשורה לעבודה. אלא שהרף לקבלת קצבה הוא 60% שהוא כאמור מעל למה שמעניקה אלופציה אונברסליס.
את התביעה לקצבת נכות כללית מגישים באתר הביטוח הלאומי, בשלב הבא מקבלים זימון להופעה בפני ועדה רפואית ובה רופא עור יחליט אם יש זכאות לנכות.
אם כן, 20% נכות משמעותה זכות לתוכנית לשיקום תעסוקתי. בתוכנית כזו עוזרים במציאת עבודה או מתאימים תוכנית השתלמות במסגרות שונות. למשל, מימון הכשרה מקצועית (שיכולה להיות מלווה בקצבה במשך הלימודים) או השתתפות בשכר הלימוד במוסדות להשכלה גבוהה.
למידע נוסף על ההליך ראו קביעת נכות על-ידי ועדה רפואית לנכות כללית. - נכות מעבודה
מסלול מתאים לעובד הטוען שהמחלה פרצה עקב לחץ נפשי שנגרם בעבודה. בפועל קשה מאוד להוכיח זאת ויש לגבות את התביעה בחוות דעת מתאימות ממומחים. מצד שני, מעל 20% נכות ניתן לקבל קצבה והיא גבוהה יותר מקצבת נכות כללית. כדי לקבל קצבת נכות מעבודה יש להגיש תביעה לדמי פגיעה באתר של הביטוח הלאומי. - ילד נכה
אם אלופציה אראטה גרמה למצב נפשי קשה או לבעיות פסיכיאטריות אפשר לקבל גמלה עבור ילד. גם כאן כדי להוכיח זאת יש לגבות את התביעה בחוות דעת מתאימות ממומחים. דרגת הנכות במקרה כזה נקבעת לפי חומרת הבעיה הנפשית, וממנה תגזר הקצבה לילד. למידע נוסף ראו גמלת ילד נכה לילדים עם לקות נפשית.
- נכות כללית
לבירורים או תלונות אפשר לפנות לנציבות הקבילות לחוק ביטוח בריאות ממלכתי במייל [email protected] או באמצעות מוקד משרד הבריאות כוכבית 5400 (5400*).
למיצוי זכויות אישיות בנושאים של זכאות לתרופות, בדיקות, טיפולים מקופות החולים וביטוחי הבריאות ניתן לפנות לאגודה לזכויות החולה בישראל.
המידע המפורט לעיל הוא מידע כללי המבוסס על מיטב המידע המצוי בידי עמותת בראש מורם. הוא אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו. ייתכן וחלו השמטות ו/או טעויות ואין להסתמך על מידע זה לצורך נקיטת תהליכים ו/או כל פעולה. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד ומסיר כל אחריות מעמותת בראש מורם ומי מטעמה שמסר מידע זה.