חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

נשירת שיער מלחץ

שיער נחשב עבור רבים לגולת הכותרת כשזה מגיע למראה שלהם. שיער שופע וחיוני מהווה היבט ניכר בזהות ובהערכה העצמית של גברים ונשים כאחד. רבים מאיתנו, אמנם, נתמודד בשלב מסוים בחיינו עם אובדן שיער בהיקפים משתנים. בעוד שעבור חלקנו הדברים יסתיימו בדילול קל או "מפרצים" חינניים", לא פעם אובדן השיער עשוי להיות רחב היקף. בישראל, בה שיעור ההתקרחות הוא מהגבוהים בעולם, לא מדובר באירוע נדיר. לצד גורמים גנטיים דומיננטיים המשחקים תפקיד בנטייה זו, אחד מהגורמים המרכזיים לאובדן שיער הוא מתח מתמשך. נשירת שיער מלחץ, או טלוגן אפלוביום, הופכת בשנים האחרונות לתופעה נפוצה מתמיד, ככל שהמעמסות הרגשיות של החברה המודרנית משפיעות על אורח החיים של כולנו.

כולנו יודעים שמתח הוא גורם מרכזי לטווח רחב של בעיות בריאות וכי ההשפעה שלו על מערכות ורקמות הגוף עשויה להיות משמעותית. רקמת השיער והקרקפת אינה שונה במובן הזה. תופעה זו אינה משפיעה רק על המראה הפיזי, אלא יכולה להביא עמה השלכות רגשיות ופסיכולוגיות עמוקות, שבסופו של דבר מפחיתות את איכות החיים הכוללת של המתמודדים עמה. כדי לסייע לך להיערך למצב באופן מיטבי, חיברו עבורך כאן המומחים של עמותת "בראש מורם" מדריך מעמיק על התופעה ואופן הטיפול בה.

כיצד מתרחשת נשירת שיער מלחץ?

מתח משפיע על גופנו באופנים רבים ושונים. נשירת שיער מוגברת נגרמת עקב שילוב של השפעת המתח על מספר מנגנונים פיזיולוגיים שונים. על מנת שנוכל להבין מדוע נשירת שיער מלחץ מתרחשת, יהיה עלינו תחילה להבין לעומק את שלל התהליכים הפיזיולוגיים המעורבים בתופעה.

בנסיבות בריאותיות נורמליות, מתנהלים זקיקי השיער בתהליך מחזורי המורכב משלושה שלבים:

  • אנגן (צמיחה) – זהו השלב בו תאי המטריקס של השיערה מתחלקים בקצב מהיר ורקמת שיער מיוצרת בהיקפים גבוהים. שלב זה נמשך לאורך כשנה וחצי לכל הפחות ועשוי להימשך עד 7 שנים ברציפות.
  • קטגן (שלב ביניים) – שלב בן שבועיים בו הולך ומאט תהליך ייצור רקמת השיערה.
  • טלוגן (מנוחה) – הצמיחה נעצרת לחלוטין והשיערה נותרת על רקמת הקרקפת שלנו למשך 3-4 חודשים ובסופו של דבר, נדחקת החוצה מהקרקפת ונושרת. בשלב זה בו השיערה כבר ניתקת מהגוף, מתחיל תהליך ייצור חדש בשורש השיערה.

תהליך מחזורי זה מבטיח ייצור מתמיד של רקמת שיער. עם זאת, בתקופות של מתח עז, הגוף עשוי להגיב אחרת. מנגנון ה"הילחם או ברח" של גופנו גורם למספר שיבושים מרכזיים במחזור צמיחת השיער ועשוי להאריך את שלב הטלוגן על חשבון האנגן.

ייצור מוגבר של הורמוני לחץ

חוויות מתח מגרות את ציר הההיפותלמוס-היפופיזה-אדרנל (HPA) המשפיע על הפרשת הורמוני לחץ כמו אדרנלין וקורטיזול. רמות גבוהות של הורמונים אלו עלולות לשבש את מחזור צמיחת השיער הרגיל ולדחוף מספר רב של זקיקי שיער לשלב הטלוגן בטרם עת. שינוי זה גורם לשיער לנשור מהר יותר מהרגיל, מה שמוביל לאובדן שיער משמעותי.

פגיעה בתפקוד זקיקי השיער

מתח כרוני עלול להשפיע לרעה על בריאותם ותפקודם של זקיקי השיער. דלקת הנגרמת על ידי מתח ולחץ חמצוני עלולה לפגוע בזקיקי השיער ולפגוע ביכולתם לייצר קווצות שיער בריאות. בנוסף, הייצור המוגבר של אנדרוגנים (הורמונים זכריים) בתגובה ללחץ יכול לכווץ את זקיקי השיער, מה שמוביל לצמיחת שיער דקה וחלשה יותר. מחלה של איבוד שיער בשם אלופציה אראטה יכולה להתפרץ מגורמי לחץ.

חסרים תזונתיים

מתח לעתים קרובות פוגע בהרגלי התזונה ועשוי לגרום לספיגה מופחתת של חומרי הזנה חיוניים לבריאות השיערה. צריכה בלתי מספקת של ויטמינים, מינרלים וחלבונים חיוניים עלולה להחליש את קווצות השיער, ולהפוך אותם לרגישים יותר לשבירת ונשירת שיער.

כיצד נזהה נשירת שיער מלחץ?

כדי להבטיח שנוכל לפעול במהירות ולהתחיל לטפל בבעיה, זיהוי מוקדם ומדויק הוא קריטי. לא תמיד, אמנם, הדברים יהיו כה פשוטים. נשירת שיער מלחץ חולקת קווי דמיון עם סוגים אחרים של התקרחות. אלו כמה סימנים ספציפיים שיכולים לעזור להבחין בינה לבין גורמים אחרים.

היסטוריה של אירועי מתח

ברוב המקרים, מדווחים מטופלים החווים נשירת שיער מלחץ על תקופות מלחיצות משמעותית סביב אובדן השיער או לפניו. אירועים אלו עשויים ללבוש שלל צורות ואופנים. בין אם מדובר בחוויות טראומטיות שלא עובדו כראוי, אובדן של אדם אהוב, מתח בעבודה, גירושין או כל שינוי גדול ומשמעותי אחר בחיים, כל אלו עשויים לסמן כי מדובר באובדן שיער הנובע ממצב של מתח.

נשירת שיער מלחץ תהיה לרוב פתאומית

בניגוד לצורות אחרות של נשירת שיער שברוב המקרים יתקדמו בהדרגה, נשירת שיער הנגרמת על ידי מתח מתרחשת לעתים קרובות באופן פתאומי, בדרך כלל כמה חודשים לאחר האירוע גורם המתח. היקף אובדן השיער יהיה בהיקף נרחב ותוך זמן קצר.

דילול השיער

נשירת שיער מלחץ מובילה לעיתים קרובות לדילול שיער מפוזר ולא לקרחות ספציפיות. השיער בכל הקרקפת עשוי להיראות פחות צפוף וחסר ברק. סביר מאוד להניח שנתחיל לזהות נשירת שיער מוגברת בזמן חפיפת, הברשת או עיצוב השיער. קווצות שיער גדולות על ציפית הכרית או ניקוז המקלחת הם גם סימני אזהרה שחשוב לקחת בחשבון.

היעדר נטייה גנטית

הגורמים הגנטיים הם לרוב הבולטים ביותר כשזה מגיע להתקרחות. אם אין במשפחתך היסטוריה של התקרחות, הסבירות לכך שמדובר באובדן שיער עקב מתח עולה משמעותית.
כיצד ניתן לטפל בנשירת שיער מלחץ?
הצעד הראשון במאבק בנשירת שיער הקשורה ללחץ הוא לגשת אל המקור ולטפל במתח הראשוני. הטמעת טכניקות לניהול מתח יכולה להפחית משמעותית את השפעת הלחץ על הגוף ועל בריאות השיער.

אלו כמה אסטרטגיות יעילות לניהול מתח:

  • תרגול מבוסס מיינדפולנס: תרגול מדיטציה ומיינדפולנס יכול לסייע בהפחתת רמות המתח וצמצום היקפי ייצור הקורטיזול והאדרנלין. גם תרגול יוגה ונשימות יכול להעניק מענה הוליסטי יעיל להפחתת המתחים. מעבר לעובדה שהתרגול יסייע לך לנהל את חייך ברוגע ולצמצם מתח וחרדה, סביר מאוד להניח שתיחווה ירידה משמעותית בנשירת השיער.
  • שמירה על אורח חיים פעיל: פעילות גופנית סדירה הוכחה כמפחיתה מתח ומגבירה את שחרור האנדורפינים, שיכולים לשפר את מצב הרוח ולהפחית נשירת שיער.
  • להקפיד על שינה מספקת: שמירה על שמונה שעות שינה רצופות בלילה יכולה לעשות פלאים למפלס המתח ולשפר משמעותית את הבריאות הכללית ובתוכה גם את בריאות זקיקי השיערה ומנגנוני צמיחת השיער.

עם זאת, זהו ממש לא האפיק היחיד אליו ניתן לגשת. כדי לספק מענה בזמן אמת ולשפר את ייצור השיער, בעוד אנו פועלים להפחתת המתח בחיינו, מומלץ לשים דגש על מספר היבטים נוספים.

שמירה על תזונה מאוזנת

תזונה נכונה משחקת תפקיד קריטי בשמירה על שיער בריא. כשהגוף מקבל ויטמינים, מינרלים וחלבונים חיוניים, אנו מקדמים את חיזוק קווצות השיער ואת חידוש הצמיחה. אלו כמה חומרי הזנה שחשוב להקפיד לצרוך בצורה מוגברת במהלך התקופה:

  • ביוטין: ויטמין B התומך בצמיחת שיער ומחזק קווצות שיער.
  • ויטמין C: נוגד חמצון המסייע בייצור קולגן וחיוני לבריאות זקיקי השיער.
    אבץ: מסייע בשמירה על השלמות המבנית של השיער.
  • חומצות שומן אומגה 3: שומנים בריאים אלה נמצאים בדגים, אגוזים וזרעים ותורמים באופן ניכר לבריאות הקרקפת ולמניעת מצבים דלקתיים כרוניים.

נשירת שיער מלחץ

טיפולים ייעודיים

קיימים מספר טיפולים מקומיים שיכולים לסייע במניעת נשירת שיער ובעידוד צמיחת שיער מחודשת.

  • מינוקסידיל: תרופה ללא מרשם מאושרת על ידי ה-FDA לטיפול בנשירת שיער. התרופה מרחיבה את כלי הדם בקרקפת ומגבירה אספקת אשלגן לרקמה, מה שמעודד צמיחת שיער.
  • שמנים אתריים: קיימים מספר שמנים אתריים שיכולים לסייע בעידוד צמיחת שיער כמו שמן רוזמרין, שמן מנטה ושמן לבנדר. כל אלו הראו תוצאות מוכחות במחקרים שנערכו.
  • ניאצינמיד (ויטמין B3): שימוש בתכשירי טיפוח ייעודיים עשירים בניאצינמיד יכול לשפר את זרימת הדם לזקיקי השיער ולעורר צמיחת שיער.
  • קפאין: קיימים בשוק חומרי טיפול רבים המכילים קפאין. תכשירים אלו מנטרלים את השפעות הדיהידרוטסטוסטרון (DHT) המגביר את תהליך נשירת השיער.
  • טיפולים בלייזר: טיפול בלייזר בעצימות נמוכה מציע אפיק לא פולשני למניעת נשירה. השימוש באור אדום באורכי גל ספציפיים מעורר את פעילות זקיקי השיער, מקדם צמיחה ומונע מצבים דלקתיים.

להימנע מטכניקות עיצוב אגרסיביות

במהלך תקופה של נשירת שיער מלחץ, מומלץ להקל על השיער כמה שניתן. כדאי להימנע משימוש במסלסלים, מחליקים או מכשירים אחרים לעיצוב שיער מבוססי חום. תסרוקות צמודות מאוד כמו קוקו או צמות, מאיצים גם הם את היפרדות השערות. בחירה בטכניקות עיצוב עדינות יותר והימנעות משימוש בכימיקלים אגרסיביים על השיער יסייעו להקל על שיעור הנשירה.

לקבל ייעוץ מקצועי

עם מענה נכון, נשירת שיער מלחץ עשויה להיות מצב זמני בלבד ובמקרים רבים, גם הפיך. כדי להבטיח שיעמוד לרשותך המענה המדויק ביותר לנסיבות שלך, חשוב להיוועץ ברופאי עור המתמחים בבריאות הקרקפת והשיער. עמותת בראש מורם מזמינה אותך ליצור קשר עוד היום ולקבל מידע אמין ומבוסס מחקרית ותמיכה מקיפה במצבך.

צור קשר

מלאו את הפרטים בטופס ונחזור אליכם בהקדם: