חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אלופציה אראטה והקורונה

משרד הבריאות הישראלי לא פרסם הנחיות שמתייחסות ישירות לחולי אלופציה אראטה ולקורונה. כך גם אין בארץ הנחיות מיוחדות לגבי ההתחסנות של חולי אלופציה. עמותת מדעת פרסמה נייר עמדה של על חששות של חולים במחלות אוטואימוניות מהחיסון לקורונה, וכן יש מאמר בדה-מרקר על יעילות החיסונים והבטיחות שלהם לבעלי מחלות רקע.

האם הקורונה יכולה לגרום להתפרצות של אלופציה אראטה? יש רופאים הסבורים שכן, אך אין מחקרים מבוקרים על הנושא. 
האם החיסונים נגד קורונה יכולים לגרום להתפרצות של אלופציה אראטה? גם כאן יש רופאים הסבורים שכן, ושוב אין מחקרים מבוקרים על הנושא. 

בהמשך מובאים בקצרה הנחיות של העמותות לאלופציה מבריטניה וארה"ב, ותמצית הנחיות מקצועיות לרופאים שפירסמו איגודי רופאים בישראל.

הציטוטים מאנגלית בתרגום חופשי. בסוגריים – תוספות שלנו.

  • העמותה הבריטית לאלופציה
    תקציר חוות דעת של שני מומחי אלופציה אראטה' שעודכנה בתאריך ה-20 לינואר 2021:
    • לגבי החיסון
      קשה להשיב לשאלה ביחס לחיסונים לקורונה (COVID-19) ואלופציה אראטה (או מצבים אוטואימוניים אחרים) מכיוון שאין ראיות שלפיהן אפשר להגיד אם לחיסונים יש השפעה כלשהי על אדם שיש לו אלופציה אראטה. עם זאת, אנשים רבים עם אלופציה אראטה (או מצבים אוטואימוניים אחרים) מתחסנים מידי שנה בהצלחה בחיסונים אחרים בלי תופעות שליליות.
    • הסיכון מקורונה
      אלופציה אראטה אינה מחלישה את מערכת החיסון או גורמת לחסר חיסוני. אין סיבה להניח שאנשים עם אלופציה אראטה הם בסיכון גבוה לקורונה (COVID-19) יותר מאשר האוכלוסייה הכללית, לא מבחינת סיכויי ההדבקות בווירוס, ולא שיושפעו ממנו באופן חמור יותר.
      היוצא מן הכלל עשוי להיות מי שמטופל בתרופות הניטלות בבליעה לדיכוי המערכת החיסונית. תרופות אלה כוללות טבליות סטרואידים, מעכבי-JAK ותרופות אחרות (הפירוט באתר הבריטי. יש לציין שייתכן שבארץ מקובלות תרופות אחרות מאלה המוזכרות בבריטניה). אנו מייעצים לכל מי שזה נוגע לו לפנות לרופא העור.
      אנחנו לא צופים כי השימוש בתכשירים לשימוש מקומי יגדיל את הסיכון לזיהום על ידי קורונה. דוגמאות לתכשירים לשימוש מקומי הם משחות סטרואידיות (או בצורת מתן שונה), תחליב diphencyprone) DPCP) וזריקות סטרואידים לקרקפת (או לזקן).
    • שאלה נוספת שנשאלת הרבה היא האם אנשים ללא שיער באף נוטים יותר להידבק בקורונה?
      אנחנו לא יודעים את התשובה לשאלה הזאת, וזה יהיה קשה מאוד לחקור אותה. עם זאת, עד כמה שידוע לנו, אנשים עם אלופציה אראטה, כולל אלופציה אוניברסליס, הם לא בסיכון מוגבר לזיהומים ויראליים אחרים שמועברים דרך האף, כמו הצטננות או שפעת.
  • העמותה האמריקאית לאלופציה אראטה (NAAF)
    הנחיות לחיסון לקורונה מתאריך ה-10 לפברואר, 2021.
    תקציר ההנחיות לקורונה מתאריך ה-26 למרץ 2020:
    למרות שעד כה אין ראיות המצביעות על כך שחולי אלופציה אראטה הם בסיכון גבוה יותר להידבקות בנגיף (הקורונה), אם אתם לוקחים תרופות המשפיעות על המערכת החיסונית, ייתכן שתרצו להיות זהירים במיוחד בגלל הפוטנציאל לסיכון גדול יותר של סיבוכים אם תדבקו בנגיף.
  • האיגוד הישראלי לרפואת עור ומין
    הנחיות האיגוד מיועדות לרופאים ועל כן מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל.
    ההנחיות, מה-18 למרץ 2020, חוזרות ומחדדות את הוראות משרד הבריאות הנוגע למניעת הדבקות בנגיף.
    כמו כן יש התייחסות לתרופות הביולוגיות (הכוונה לתרופות ממשפחת מעכבי JAK):
    "למטופלים בטיפולים ביולוגים בכל מצב בו יש חום גבוה, וחשד למחלה זיהומית: יש להפסיק טיפול ביולוגי עד חלוף החום והבראה מהמחלה הזיהומית.
    מטופלים בטיפול ביולוגי אשר אינם סובלים מתסמינים של שיעול, קוצר נשימה או חום אינם צריכים להפסיק טיפול ביולוגי בין אם הם שוהים בבידוד ובין אם לא.
    במקרים בעייתיים מומלץ להתייעץ עם רופא מומחה בתחום הזיהומים."
    למסמך המלא.
  • האיגוד לנוירולוגיה של הילד והתפתחותו
    הנחיות האיגוד מיועדות לרופאים ועל כן מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל.
    ההנחיות, מה-16 למרץ 2020, מתייחסות לטיפולים סטרואידים:
    "העקרון המרכזי: להמנע מטיפולים אלה כשאינם חיוניים כרגע, או באם החלטת הרופא המטפל שאין ברירה ויש להתחילם או להמשיכם, להכיל על החולים את הכללים של בידוד / מיגון / וחשיפה מעטה ככל האפשר למערכות רפואיות."
    למסמך המלא.
צור קשר

מלאו את הפרטים בטופס ונחזור אליכם בהקדם: