אלופציה אראטה בזקן
מהן התופעות של התקרחות גברית בכלל ושל קרחת בזקן בפרט?
נשירת שיער היא תהליך טבעי אצל גברים, והיא מהווה בעיה רק כאשר הנשירה גורמת להתקרחות. סוג ההתקרחות הנפוץ ביותר אצל גברים הוא דילול הדרגתי של השיער המתרחש אצל גברים מבוגרים. סיבת ההתקרחות היא גנטית, מה שנקרא בשפה יותר מקצועית התקרחות תורשתית או אלופציה אנדרוגנטית. במילים פשוטות זוהי בעצם התקרחות גברית "רגילה". אצל רבע מהגברים בגילאי 25 אפשר לראות סימנים ראשוניים לנשירת שיער, ושיעור זה עולה לשלושה רבעים בקרב גברים בני 60. יש גם סיבות נוספות ורבות לנשירת שיער אצל גברים – קרא על כך ב-סוגי קרחות…
סיבה ייחודית להתקרחות אצל גברים היא מחלה בשם אלופציה אראטה ,בעברית קרחת אזורית. זו מחלה אוטואימונית שכיחה יחסית: כ-2% מהאוכלוסייה יסבלו ממנה בשלב כלשהו במהלך חייהם. צורת התקרחות שלה היא שונה מאוד מהתקרחות גברית רגילה. הקרחת מתחיל באזורים מוגדרים, והיא נראית כ-"חורים" בשיער, בצורה עגולה ברוב המקרים.
ואכן, קרחת שמקבלת צורה של חורים בזקן (ראה בתמונה) היא מאפיין מובהק של המחלה אלופציה אראטה. לקרחת בזקן כתוצאה מאלופציה אראטה יש אפילו שם לטיני מיוחד – אלופציה אראטה ברביאה (alopecia areata barbae). זאת אומרת שאלופציה אראטה בזקן תראה כחורים בזקן. נוסיף שלצורך העניין גם השפם הוא חלק מהזקן, וגם הוא יכול להתקרח באותה צורה, אם כי בגלל השטח המוגבל זה יראה כמו קטעים ריקים בשפם ולא בהכרח חורים עגולים.
גברים מגדלים זקן או שפם מסיבות תרבותיות, למשל מסיבות דתיות. בעבר הרחוק הזקנה והזקן היו סימן לחוכמה. היום הדעות השתנו ובכל זאת בשנים האחרונות הזקן הפך לאופנתי בכל המגזרים. גם אם לא זקן מלא, מראה לא מגולח נחשב "קולי" ואפשר לראות זאת אצל מובילי דעת הקהל – שחקנים, ספורטאים וסלבריטאים. לא כאן המקום להיכנס להבדלים בצורת הזקן לפי נטיות אופנתיות, תרבותיות ודתיות. צורת הזקן אינה משנה בהקשר של המחלה אלופציה אראטה, וכאמור גם השפם שייך לזקן לסיפור באותה מידה.
לשיער יש מקום מרכזי בתפיסת היופי גם אצל גברים. ולכן, למרות שהתקרחות גברית מאוד נפוצה היא לא תמיד מתקבלת בשיווין נפש. על אחת כמה וכמה ההתקרחות מאלופציה אראטה אינה מתקבלת בשלווה. נהפוך הוא, לעיתים קרובות הפגיעה בשיער משפיעה על הדימוי העצמי.
לקריאה על התמודדות רגשית, נפשית וחברתית עם אלופציה…
מה הפתרון להתקרחות גברית?
להתקרחות גברית באופן כללי יש סיבות רבות, ובהתאם לכך הפתרונות שונים. מכיוון שזה לא הנושא המרכזי של המאמר, נפנה אותך לקריאה ב-סוגי קרחות… נציין רק שאם הסיבה לקרחת בזקן אינה אלופציה אראטה ניתן לבצע השתלת שיער גם בזקן.
מה הפתרון לקרחת בזקן כתוצאה מאלופציה אראטה בזקן?
כאמור, אלופציה אראטה היא מחלה אוטואימונית. היא לא מוגבלת לשיער הפנים – לזקן ולשפם, והיא יכולה להתבטא בקרחות בראש ובמקרים חמורים יותר היא יכולה להתפשט לשאר חלקי הגוף.
כאשר המחלה מוגבלת לזקן, קרחת אחת או מספר חורים בזקן, אפשר להגיד שזו הופעה מתונה של המחלה. יותר מכך, אם המחלה מתבטאת רק בזקן זה אומר שהיא התחילה לאחר גיל ההתבגרות והנתון הזה גם הוא מנבא הופעה מתונה של המחלה. במצב כזה יש סיכוי גבוה מאוד שצמיחה של השיער גם ללא טיפול כלשהו.
נוסיף שאורח חיים בריא חשוב לבריאות הגוף והנפש בכל מצב, והוא חשוב שבעתיים בהתמודדות עם מחלות כי אורח חיים בריא מספק לגוף את התנאים המיטביים להחלמה. אורח חיים בריא מורכב מתזונה בריאה, פעילות גופנית מתונה, שינה טובה ואורח חיים רגוע, אם ע"י הימנעות מלחצים ממושכים או על-ידי פעילויות להורדת מתחים ולהרגעה.
מי שבכל זאת רוצה לטפל הקרחות בזקן יכול לבחור בטיפולים רפואיים מקומיים שהם משחות או קרמים המכילים סטרואידים, או בזריקות מקומיות (זריקות תת-עוריות) המכילות סטרואידים. יש גם משחות עם מנגנוני פעולה אחרים כמו למשל משחה המכילה אנתרלין (מוכרת בארץ כ-דיטרוקרם) שגורמת לתגובה דלקתית מתונה ולעיתים מעוררת צמיחה של השיער. למי שמעדיף את הטיפולים הטבעיים, מריחה של מיץ שום או בצל גורמת לגירוי דומה.
כאשר המחלה נרחבת יותר, כאשר הקרחות גדולות ומקיפות חלקים דגולים בפנים, או כאשר הן מתפשטות לשאר חלקי הגוף, המחלה נמצאת ברמה חמורה יותר. הטיפול באלופציה אראטה חמורה ייקבע על-ידי רופא עור מומחה שיבדוק אם יש סיבות רקע למחלה ויתאים את הטיפול הנכון ביותר. הטיפולים באלופציה אראטה חמורה הם בתרופות שמדכאות את מערכת החיסון. בעבר הטיפולים האלה היו באמצעות כדורים סטרואידים – להרחבה קרא על טיפול בסטרואידים סיסטמיים. בשנים האחרונות נכנסו לשימוש תרופות חדשות שהן את הטיפול המועדף באלופציה אראטה חמורה. להרחבה קרא על תרופות ממשפחת מעכבי JAK…
אלופציה אראטה היא מחלה שקשה להתמודד איתה. עמותת בראש מורם מסייעת לחולי אלופציה אראטה ובני משפחותיהם להתמודד עם המחלה והשלכותיה. למענה טלפוני וקבלת מידע אודות העמותה ופעילותה, נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 058-5652177, או בדף צור קשר…