אלופציה והריון
ההשפעה של הריון ולידה על השיער
משמעות המילה אלופציה היא נשירת שיער, ללא קשר לסיבתה או סוגה. הסיבה הנפוצה ביותר לנשירת שיער לא צלקתית היא נשירת שיער מסיבה גנטית (נשית או גברית). סוג זה של נשירת שיער עשוי להציג שיפור זמני במהלך הריון, בעקבות השפעת הרמות הגבוהות של ההורמון אסטרוגן על זקיקי השיער בתקופה זו.
גם נשים שהשיער שלהם תקין, חשות ירידה בנשירת השיער הרגילה במהלך ההיריון, כי מצב ההורמונלי בתקופת ההיריון משפיעה לטובה על השיער גם כשמצב הבסיסי תקין.
בתקופת ההיריון יש עלייה ברמות של הורמונים כמו אסטרוגן, פרוגסטרון, פרולקטין וגם גורמי גדילה. רמת האסטרוגן הולכת ועולה במהלך ההיריון ומגיעה לשיא – פי 30 לעיתים – בחודש האחרון להיריון. אולם, כבר כ-3 ימים לאחר הלידה חוזר ההורמון לרמתו הרגילה.
השינויים ההורמונליים האלה גורמים, בין השאר, לעלייה בקצב צמיחת השיער, עלייה בעובי השיער וביחס של שיערות בשלב אנאגן (שלב צמיחת השערה) לטלוגן (שלב קדם נשירה).
כאשר רמת האסטרוגן חוזרת למצב הבסיסי מס' ימים לאחר לידה, ההשפעה שלו על מחזור הגדילה של השיער פגה, ולכן כ-3 חודשים לאחר הלידה מתחיל גל של נשירת שיער פיזיולוגית, כי השיער נכנס לשלב טלוגן (שלב קדם נשירה, שנמשך כ-3 חודשים) ואז נושר. לרוב השיער מתחדש וחוזר לצמוח, כפי שהיה לפני ההיריון, תוך מספר חודשים.
ההשפעה של היריון ולידה על אלופציה אראטה
השפעתו של ההיריון על שיער במקרי מחלה כמו אלופציה אראטה היא שונה. אלופציה אראטה היא מחלה אוטואימונית, בה מערכת החיסון תוקפת תאים מסוימים בזקיק השערה וגורמת לנשירה.
אין עבודות מדעיות הבודקות את השפעת ההיריון על אלופציה אראטה, אך ידוע לנו כי יש ירידה מסוימת בפעילות המערכת החיסונית במהלך ההיריון ובדרך כלל מחלות אוטואימוניות ודלקתיות שונות נוטות "להירגע" במהלך ההיריון. בכל זאת, לא כל המחלות האוטואימוניות משתפרות במהלך ההיריון, כי האסטרוגן הוא בעצמו מעודד דלקת (חומר פרו-אינפלמטורי). אנו יודעים כי יש מחלות אוטואימוניות שעלולות להחמיר במהלך ההיריון ואף לסכן את העובר.
לאחר הלידה מערכת החיסונית חוזרת לתפקודה הקודם ואיתה המחלות האוטואימוניות. מסיבה זו רואים לעתים קרובות התלקחות של מחלה אוטואימונית לאחר הלידה. לכן במהלך ההיריון לא ניתן לנבא אצל מטופלת עם אלופציה אראטה מה יהיה צפי צמיחת השיער. במהלך ההיריון אולי יהיה שיפור זמני אך לאחר הלידה צפויה חזרה של האלופציה אראטה ולזה צפוי להתווסף גל נשירת השיער הפיזיולוגי.
טיפול תרופתי בתקופת ההיריון
טרם הכניסה להריון יש להפסיק נטילת תרופות לטיפול באלופציה אראטה חמורה ממשפחת מעכבי JAK. יש להפסיק את נטילת התרופה אולמיאנט שבוע טרם כניסה להיריון, ולהפסיק נטילת התרופה ליטפולו חודש טרם כניסה להיריון.
היריון של נשים עם אלופציה אראטה
ומה לגבי תוצאות ההיריון בנשים עם אלופציה אראטה? האם יש שוני בין היריון של אישה עם אלופציה אראטה חמורה לבין אישה ללא אלופציה אראטה מבחינת היילוד?
בעבודות מדעיות התגלה כי לאימהות עם אלופציה אראטה חמורה יש יותר סיכוי להפסקת היריון טבעית (אם כי ההבדל קטן בהשוואה לנשים ללא אלופציה אראטה). כמו כן נמצא כי יש ירידה בסיכוי להיכנס להיריון באופן עצמוני בנשים עם אלופציה אראטה חמורה וממושכת. הממצא היה משמעותי בעיקר בנשים מבוגרות לעומת צעירות יותר.
לסיכום
המחלה אלופציה אראטה לא בהכרח משתפרת בתקופת ההיריון, והצפי לא ידוע. לאחר הלידה עלול המצב להחמיר, לפחות באופן זמני. ככלל, יש להתייעץ עם רופא העור לגבי חידוש הטיפול הרפואי לאחר הלידה.
כמו כן, נשים עם אלופציה אראטה חמורה צריכות ליידע את רופא הנשים ולהיות במעקב היריון צמוד.
המאמר נכתב על-ידי ד"ר הלנה מרטינז, מנהלת מרפאת שיער, בבי"ח בלינסון (מרכז רפואי רבין) בפתח תקוה.