חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

טיפולים קוסמטיים בשיער

טיפוח השיער הוא נושא רחב שמעסיק כל אחת ואחד מאיתנו. טיפוח השיער הוא נושא רחב שכולל הגנה מחשיפה מוגברת לשמש, תזונה, טיפול בשיער, ועוד ועוד. במאמר זה נתרכז בהיבט אחד בלבד של טיפוח השיער והוא טיפולים בשיער בתכשירים קוסמטיים, אם זה בבית ואם במספרה. ליתר דיוק, נעסוק בטיפולים קוסמטיים בשיער הראש או הקרקפת.

המאמר מדבר על טיפול בשיער באמצעים קוסמטיים באופן כללי אך לא נתעלם מהפיל שבחדר שלנו. אלופציה אראטה היא מצב אוטואימוני ממוקד לשיער, אשר נובע מסיבות שונות שאינן קשורות לטיפולים קוסמטיים בשיער. אם זאת, בשל אותו אובדן שיער, למטופלים והמטופלות הסובלים מהמצב, חשוב עוד יותר לשפר ולמקסם את מראה השיער הקיים, ויותר מכך לשמור על בריאות השיער הקיים ולא לפגוע בו.

מבנה השערה

לפני שנגיע לשאלות נערוך הכרות קצרה עם מבנה השיערה.

סיבי השערה מכילים שכבה הגנה עבה, עמידה כימית, אשר נקראת קוטיקולה (cuticle). מטרתה להגן על ליבת השערה מנזק סביבתי. הקוטיקולה האנושית מכילה 6-8 שכבות, וכוללת חלבוני קרטין, שומנים, ומרכיבים נוספים. פגיעה בחלק מאותם מרכיבים על ידי טיפולים כימים בסיסיים (בעלי רמת חומציות בסיסית, pH גבוה מ-7) כמו צביעת השיער, כמו גם החלקה, הם הגורמים העיקריים לנזק לשיער.

פנימית לקוטיקולה נמצא הקורטקס, אשר לו תפקיד עיקרי בחוזק ואלסטיות השערה.

מה נכון ומה לא נכון לעשות בנוגע לטיפולים קוסמטיים בשיער?

ניגע בכל שאלה בנפרד.

האם לחפוף בשמפו?

כן, שמפו לא רק מנקה את הקרקפת, הוא גם מונע נזק לסיב השערה.

כל שמפו עושה את העבודה. כאשר קיימות הפרעות למבנה השיערה או הפרעה בקרקפת – כגון סבוראה או פסוריאזיס, יש להתאים את השמפו. לדוגמא – כאשר מבנה השיערה פגום ניתן להשתמש בשמפו חסר סולפטים, בעוד שכאשר יש קשקשת ניתן להשתמש בשמפוא עם מרכיב אנטי-פטרייתי, וחומרים אחרים כמו חומצה סליצלית.

האם מספיק לשטוף במים?
לא.

האם אפשר לחפוף בסבון רחצה?
אפשר, אבל זה לא אותו דבר. לעומת סבון, שמפו מכיל יותר חומרים שמרחיקים מרכיבים כימיים שונים כמו יוני מגנזיום וסידן. ללא אותם חומרים שנמצאים בשמפו השיער ישאר חסר ברק ועלול לתרום לגרד של הקרקפת.

מה התפקיד של המרכך?

למרכך יש כמה תפקידים:
בזמן הניקוי השמפו מוריד חלב מהשיער ומשאיר שיער יבש, חסר ברק וקשה לסידור. המרכך מחזיר לשיער את הברק.
המרכך מקל על הסירוק בכך שהוא מקטין את החיכוך של המסרק עם השיער.

מרכך מוריד חשמל סטטי, ומנטרל את המטען החשמלי בשיער.

כמו כן, המרכך מועיל במצבים של הפרעה למבנה השיער או הפרעה בקרקפת שהוזכרו למעלה בשמפו. ההפרעה שנוצרת מפגיעה בשכבת ההגנה של השיער (הקוטיקולה) הופכת את השיער לגס, שביר ובעל קשרים שקשה לפרק. המרכך מקל על הסידור והסירוק של השיער.

כמה כדאי לחפוף?

זוהי שאלת השאלות – כמה פעמים לחפוף?

הטוענים בעד מיעוט חפיפות גורסים שחפיפה רבה מידי יכולה להוביל לפגיעה במבנה השיערה.
הטוענים לצורך בחפיפה מרובה יאמרו שחפיפה בחסר תוביל להצטברות של גורמים שליליים – שומניות יתר, קשקשת, לכלוך של ממש, ושינוי לרעה בסביבת החיידקים/פטריות בקרקפת.
למרות התפיסה הרווחת על פיה כדאי לחפוף מעט, מחקרים שונים דווקא הראו ששביעות הרצון ממראה השיער עלתה לאחר חפיפות בתדירות גבוהה יותר.

אז כמה פעמים לחפוף? התשובה לשאלה זאת אינה חד משמעית, בכל דפוס שימוש קיצוני יתכנו השפעות שליליות. התשובה תלויה כמובן גם בתנאים החיצוניים בהם אנו חיים. מי שעובד בסביבה מלכלכת, או בחום סביר שיחפוף יותר ממי שנמצא כל היום בסביבה נקייה כמו בית, חנות או משרד.

האם טוב להשתמש במייבש שיער?

שימוש במייבש באופן קבוע ובתדירות גבוהה עלול לגרום נזק לאיכות השיערה כתוצאה מהחום שיגרום לשבירת קשרים כימיים בשיער. ראי פירוט בהמשך בסעיף על החלקת שיער.

מה עם צביעת השיער?

ניתן לסווג את צבעי השיער לסוגים הבאים:

  • צבעים זמניים
    צבעי שיער בצורת ג'ל, מוס או ספריי, שמוסרים בקלות על ידי חפיפה בשמפו. צבעים אלו לא חודרים לשכבות ההגנה של השערה (לקוטיקולה) ולכן בטוחים יותר לשיער רגיש.
  • צבעים חצי זמניים
    צבעי שיער שלא מכילים אמוניה או אתנול-אמין, נשמרים לכ-8 חפיפות, ומזיקים מינימלית לסיב השיערה.
  • צבעים קבועים
    אלה הם צבעי השיער הכי יעילים לצביעה של שיער אפור. הצבעים לא מוסרים על ידי שמפו, אך דוהים הדרגתית כתוצאה מחימצון עם האוויר. צבעים אלו חודרים לחלק הפנימי של השיערה ומוסיפים צבע לכל סיב שיערה. בכדי להתגבר על שכבת ההגנה ולהגיע לפנים השערה, יש צורך במוצר בעל תכונות בסיסיות (pH גדול מ-7). החומרים השכיחים ביותר הם אמוניה או אתנול-אמין – שני חומרים שמסירים את השומנים הטבעיים של שכבת ההגנה של השערה (הקוטיקולה). על כן – צבעים קבועים מובילים לנזק רב יותר לשערה ביחס לסוגי הצבעים האחרים.

איך אני יודעת מה סוג הצבע? לפי זמן העמידות שלו, ולפי ההמצאות של החומרים אמוניה ואתנול-אמין בצבע.

חמצון שיער?

מטרת החמצון היא להבהיר את צבע השיער הטבעי. התהליך מתבצע על-ידי חומרים עם תכונות בסיסיות ( pH ברמה של 8-10), ודורש אמוניה, אתנולאמין ומי חמצן. ככל שהשיער בהיר יותר, כמות אותם חומרים גבוהה יותר. תהליך החמצון מוביל לנזק משמעותי לשיער.

האם אני יכולה לבצע החלקת שיער?

החומרים בסיב השיערה (קרטיני השיערה) מחוברים ומחוזקים על-ידי כוחות כימיים שונים (אחד החזקים נקרא קשר דיסולפידי). במהלך ההחלקה שוברים את הקשר החזק ואז מיישרים את השיער על-ידי מגהץ שטוח. המגהץ עובר על השערה בטמפטורה של כ-230 מעלות, 15-20 פעמים על אותה קבוצת שיער. הפעולה הזו עלולה להוביל לאובדן חלבונים ופירוק השיער.

במאמרים דווח כי נשים שעברו טיפולי החלקה חוזרים מועדות יותר לשיער מקורזל, קשקשת, הדקקות והחלשות של השיער, האפרת שיער, וקצוות מפוצלים.

במילים פשוטות – החלקה עלולה לגרום נזק לשיער.

מה לגבי סלסול?

הפעולה של סלסול דומה באופן כללי לפעולה של החלקה. גם שם צריך לשבור קשרים כימים (קשר דיסולפידי) מה שיכול להוביל לשיער חסר ברק ושביר. כמו כן, לצורך הסלסול משתמשים בחומרים שיכולים להוביל לדלקת עור ממגע.

סיכום

לכל מי שמעוניינת לשפר את בריאות ומראה השיער שלה (וכן גברים כמובן) בייחוד מטופלות עם אלופציה אראטה, כדאי להכיר את היתרונות והחסרונות של צורות הטיפול השונות לנקיון השיער וטיפולים קוסמטיים בשיער ובקרקפת. הימנעות מפעולות "מזיקות" יכולות לשפר את מראה השיער, למזער את אי הנוחות הנלווית למצבם, ובכך לתרום לשיפור הדימוי העצמי.

המאמר נכתב על-ידי ד"ר אמיר קורן, מנהל מרפאת שיער, בבי"ח איכילוב בתל-אביב.

לקריאה על פאות ואמצעים קוסמטיים נוספים להתמודדות עם אלופציה אראטה…

צור קשר

מלאו את הפרטים בטופס ונחזור אליכם בהקדם: