חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

נשירת ריסים

נשירת ריסים

נשים רבות מתמודדות עם נשירת ריסים, תופעה שיכולה להופיע גם בקרב גברים, שסיבותיה יכולות להיות רבות ושונות. תוחלת החיים הטבעית של ריס היא לרוב בת שלושה עד שישה חודשים, והיא משקפת את מחזור הצמיחה והנשירה המתמשך של שערות אחרות בגוף. שפשוף העיניים בצורה חזקה מדי, חשיפה לסבונים וחומרי ניקוי שמכילים חומרים מסוימים, איפור, במיוחד המסקרה, יכולים כולם לתרום לאובדן ולדילול הדרגתי של הריסים. למרות שחשוב לציין שלריסים שאבדו יש פוטנציאל לצמוח מחדש, קצב החידוש הזה מושפע לרוב ממצבים רפואיים שונים. אובדן ריסים כרוני, הקשור למחלות פנימיות או הפרעות אוטואימוניות כגון אלופסיה אראטה, מהווה אתגר לצמיחה מחודשת. מתח, חרדה ומחלות עור מסבכות עוד יותר את העניינים, ומותירות את העיניים פגיעות ללא מגן ההגנה שהריסים מספקים לעיניים באופן טבעי מפני אבק ולכלוך.

איך נשירת ריסים באה לידי ביטוי

נשירת ריסים מתבטאת באופנים שונים, ולרוב מתחילה בהידלדלות ניכרת של קו הריסים. נשים וגברים החווים תופעה זו עשויים לראות נשירה מוגברת במהלך פעילויות שגרתיות כמו שטיפת פנים או הסרת איפור עיניים. אובדן הריסים יכול להתקדם עד לכדי היווצרות רווחים משמעותיים יותר בשולי הריסים, מה שיוצר מראה לא אחיד ומדולל. במקרים מסוימים, הריסים עלולים להישבר במקום לנשור באופן טבעי. אחד המאפיינים היותר בולטים במקרה של נשירת ריסים הוא העובדה שהיא מלווה פעמים רבות בגירוד או באי נוחות, מה שמניע את הסובלים מכך לשפשף את העיניים באופן תכוף, וכך מחמיר את הבעיה. נשירת ריסים היא לא רק דאגה אסתטית, היא גם כוללת את הפן הפונקציונאלי, הבריאותי, שכן מחסום ההגנה המתמעט, קרי הריסים עצמם, ומותיר את העיניים רגישות יותר לחומרים מגרים סביבתיים.

נשירת ריסים סיבות ועוד

במקרה של נשירת ריסים סיבות הנשירה הן עניין שחשוב לקחת אותו בחשבון שכן בחינתן היא זו שתוכל לעזור במציאת המענה הטיפולי הנכון ביותר. ישנן מספר סיבות לנשירת ריסים. הנה כמה מהבולטות שבהן:

  1. אחת הסיבות השכיחות היא שפשוף מוגזם בעיניים, הרגל שעלול להוביל ללחץ מכני על הריסים, ולגרום להם להיחלש ולנשור בטרם עת.
  2. השימוש בסבונים קשים וחומרי ניקוי שמגיעים גם לאזור הקרוב לעיניים יכול גם הוא לתרום לנשירת ריסים על ידי שיבוש השמנים הטבעיים השומרים על בריאות הריסים.
  3. מריחה והסרה של איפור, במיוחד מסקרה, עלולים לאמץ את הריסים ולהוביל לשבירה ולנשירה לאחר מכן.
  4. חלקיקים זרים הנכנסים לעיניים עלולים לגרום לגירוי, לגרום לשפשוף מוגבר ולהחמיר עוד יותר את הבעיה.
  5. הפרעה אוטואימונית המכונה אלופסיה אראטה, שבה המערכת החיסונית מכוונת בטעות לזקיקי שיער, כולל אלה של הריסים, יכולה גם היא לגרום לנשירת שיער פתאומית, כולל נשירת ריסים. לנשירת שיער כתוצאה מאלופציה אראטה יש מאפיינים יחודיים. הנשירה תתחיל בדרך כלל בקטע של הריס וייווצר מעין "חור" בריס. ייתכן שהחור יהיה בריס אחד בלבד. עם התקדמות המחלה ה"חור" יכול לגדול עד לנשירה של כל הריס או של שני הריסים.
  6. סטרס וחרדה, יחד עם מחלות עור מסוימות, ידועים גם כמשבשים את מחזור הצמיחה הרגיל של הריסים, מעכבים את הצמיחה המחודשת שלהם ומשאירים את העיניים פגיעות יותר ללא הגנה חשובה זו.

האם נשירת ריסים, מבחינת המאפיינים והסיבות שלה, זהה להתקרחות

בעוד שגם נשירת ריסים וגם התקרחות כרוכים בהיעדר או דילול שיער, הם שונים באופן משמעותי מבחינת המאפיינים והסיבות שהובילו לכך. נשירת ריסים, לעתים קרובות עניין קוסמטי, מתבטאת בנשירה הדרגתית או פתאומית של ריסים, וכתוצאה מכך היווצרות של קו ריסים דליל או לא אחיד. הסיבות יכולות לנוע בין גורמים חיצוניים כמו שפשוף עיניים, חשיפה לכימיקלים מסוימים ומשקל האיפור (מסקרה, למשל) ועד לגורמים פנימיים כמו הפרעות אוטואימוניות ומתח. לעומת זאת, התקרחות מתייחסת בדרך כלל לאובדן שיער על הקרקפת, שם עשויים להופיע הדפוסים הייחודיים של התקרחות גברית או נשית. הגורמים להתקרחות מושפעים בעיקר מגנטיקה, שינויים הורמונליים והזדקנות. בניגוד לנשירת ריסים, שעשויות להיות לה סיבות הפיכות ופוטנציאל לצמיחה מחודשת, סוגים מסוימים של התקרחות עשויים להיות קבועים. בעוד ששני המצבים כרוכים בנשירת שיער, המאפיינים המובהקים והסיבות הבסיסיות מדגישים את הצורך בגישות מותאמות להבנה והתייחסות לכל תופעה.

מה עושים במקרה של נשירת ריסים

טיפול בנשירת ריסים כרוך בגישה רחבה יותר שמטרתה למנוע נשירה נוספת ובמקביל לקדם צמיחה מחודשת בריאה. ראשית, במקרה של נשירת ריסים סיבות הנשירה והבנתן לעומק הן הנקודה הראשונה שיש להתייחס אליה. רק לאחר שמבינים וחוקרים את הסיבות אפשר להתחיל לפעול ולטפל בתופעה. בנוסף, יש להימנע משפשוף מוגזם בעיניים, במיוחד כאשר חווים גירוי, ולבחור בשיטות עדינות להסרת איפור עיניים (פחות אגרסיביות). בחירה במוצרי טיפוח עיניים היפואלרגניים וללא ריח יכולה למזער את הסיכון לגירוי ותגובות אלרגיות וגם הימנעות ממסקרה כבדה או בתוספות ריסים, יכולה להקל על העומס על הריסים, ולאפשר להם להתאושש. הקפדה על הסרת איפור עיניים וניקוי, יכולה גם היא לתרום לשמירה על בריאות הריסים.

במקרה של נשירת ריסים כרונית או חמורה, התייעצות עם איש מקצוע או רופא עור חשובה ביותר. מומחים אלה יכולים לבחון את המקרה ולזהות מדוע זה קורה. למשל האם מדובר בהפרעה אוטואימונית או חוסר איזון הורמונלי. ניתן להמליץ במקרים מסוימים על תרופות מרשם, כגון תרופות מקומיות המעודדות צמיחת שיער, ובנוסף אימוץ אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת ועשירה בוויטמינים ומינרלים, ניהול רמות מתח ושינה מספקת יכולים גם הם לעזור ולעודד את הצמיחה הטבעית המחודשת של הריסים.

כפתרון ביניים או פתרון של קבע אפשר להדביק ריסים מלאכותיים. זה פתרון קוסמטי שזמין בכל חנויות הפארמה וגם במרשתת. במצב של נשירה מוחלטת של הריס או הריסים ניתן להדביק ריסים מלאכותיים באמצעות אייליינר מגנטי שאליו הריס נצמד באופן מגנטי.

האם בכל מקרה ריסים יכולים לצמוח מחדש

החדשות הטובות הן שכן, לריסים יש את היכולת המדהימה לצמוח מחדש בנסיבות רגילות. מחזור הצמיחה הטבעי של הריסים כולל שלושה שלבים: שלב האנאגן (צמיחה פעילה), שלב הקטגן (מעברי) ושלב הטלוגן (מנוחה ונשירה). במצב בריא, הריסים עוברים באופן מחזורי את השלבים הללו, כאשר ריסים חדשים שצצים מחליפים את אלה שנושרים באופן טבעי. עם זאת, קצב הצמיחה המחודשת יכול להשתנות בין אחד לשני, וגורמים כמו גיל, גנטיקה ובריאות כללית יכולים להשפיע על מהירות תהליך זה. חשוב לציין שאם ריסים אובדים עקב גורמים חיצוניים כמו שפשוף, שימוש באיפור או טראומה קלה, הם צפויים לצמוח מחדש לאחר טיפול בגורמים אלה. במקרים בהם אובדן ריסים מתמשך יותר או קשור למצבים רפואיים כמו אלופסיה אראטה, פנייה לייעוץ רפואי מקצועי הוא חיוני כדי לזהות ולטפל בכל מכשול לצמיחה מחדש.

מתמודדים עם נשירת ריסים ותוהים מה ניתן לעשות?

עמותת בראש מורם היא המקום הנכון לפנות אליו. העמותה מסייעת לחולים ובני משפחותיהם המתמודדים עם אלופסיה אראטה, הבאה לידי ביטוי, בין היתר, בנשירת ריסים. העמותה עושה ככל שביכולתה לאפשר למתמודדים עם אלופציה אראטה לעבור את האתגרים הכרוכים בכך בצורה הקלה ביותר שניתן. במסגרת פנייתכם לעמותה תוכלו לקבל את כל המידע שצריך על ההתמודדות עם המחלה, לרבות התסמינים הנלווים לה ולהיחשף לדרכי טיפול אפשריות. לקבלת מענה טלפוני ופרטים נוספים, נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 058-5652177 או בדף צור-קשר.

 

צור קשר

מלאו את הפרטים בטופס ונחזור אליכם בהקדם: