חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

נשירת שיער נשים

קרחת היא כידוע תופעה שכיחה אצל גברים ונדירה אצל נשים. המקור לשוני בשכיחות נובע מכך שהסיבות לנשירת שיער שונות מאוד בין גברים לנשים. הסיבה המרכזית לנשירת שיער אצל גברים היא גנטית, מה שנקרא התקרחות תורשתית, למידע נוסף… לעומת זאת הסיבות לנשירת שיער אצל נשים רבות ומגוונות – החל מבעיות רפואיות, עבור בלחצים נפשיים או גופניים, וכלה בטיפול לא נכון בשיער. בהמשך נרחיב על הסיבות.

חשוב לשים לב להבדלים החשובים בין מושגים דומים: נשירת שיער היא תהליך טבעי המתרחש אצל כל בני האדם כולל נשים, והיא מהווה בעיה רק כאשר הנשירה מוגברת ויותר מכך – כאשר הנשירה גורמת להתקרחות. כמו כן, יש להבדיל בין נשירת שיער אצל נשים שגורמת להתקרחות ובין נשירה שגורמת לשיער דליל, שהיא תופעה שונה שדורשת התייחסות שונה.

בתרבות שלנו לשיער יש מקום מרכזי בתפיסת היופי, בפרט אצל נשים. די לחשוב על כמות הזמן והכסף המושקעת בטיפוח השיער. הפגיעה בשיער משפיעה מיידית ובעוצמה על הדימוי העצמי וכל ההשפעות הרגשיות הנגזרות מכך. לכן חשוב להבין מה מקור הנשירה שמובילה להתקרחות ולהתמודד עם הבעיה בהתאם.

מה הסיבות לנשירת שיער אצל נשים ומה הפתרונות?

הסיבות לנשירת שיער אצל נשים הן רבות ומגוונות והצעד הראשון הוא לאבחן את הסיבות לנשירה אצל רופא עור, רצוי עם התמחות וניסיון בבעיות שיער. לצורך האבחון הרופא יכול להסתייע בבדיקה של הקרקפת, ולפי הצורך בביופסיה בקרקפת ובבדיקות דם.

כאמור הסיבות האפשריות לנשירה הן מגוונות וכאן נציע כמה אפשרויות:

בעיות בפעילות של בלוטות התריס

חוסר פעילות של בלוטות התריס עלול לגרום לחוסר איזון הורמונלי ובהמשך לנשירת שיער. זו סיבה שכיחה לבעיות שיער ולנשירת שיער אצל נשים.

מה הפתרון לבעיות בבלוטת התריס?
יש לפנות לרופא שיתאים את טיפול תרופתי לבעיה.

אלופציה אראטה \ קרחת אזורית

אלופציה טוטאליס בציור
ציירה: איילת תורגמן

אחת הסיבות העיקריות להופעה של קרחת אצל נשים היא מחלה בשם אלופציה אראטה, בעברית קרחת אזורית. אלופציה אראטה היא מחלה אוטואימונית שכיחה יחסית: כ-2% מהאוכלוסייה יסבלו ממנה בשלב כלשהו במהלך חייהם. המחלה תוקפת גברים ונשים באותה מידה!  הסיבה שלא רואים הרבה נשים עם קרחת היא שנשים נוטות להסתיר את הקרחת עם פאה או אמצעים קוסמטיים אחרים.

אלופסיה אראטה היא כאמור מחלה, וצורת התקרחות שלה היא ייחודית. הקרחת מופיעה באזורים מוגדרים, בדרך כלל בראש והיא נראית כ-"חורים" בשיער, בצורה עגולה ברוב המקרים. לעיתים רחוקות, המחלה מתקדמת לדרגה חמורה יותר וגורמת להתקרחות של כל שיער הראש (הקרקפת), מצב המכונה "אלופציה טוטליס". מצב חמור אף יותר של המחלה גורם לנשירת שיער באזורים אחרים בגוף (למשל בגבות, בריסים או בשיער הגוף), מצב המכונה "אלופציה אוניברסליס". 

אחד הסוגים המיוחדים של המחלה נקרא אלופציה אראטה מפושטת (diffuse alopecia areata – DAA) . הייחודיות של המחלה הזו הוא שהיא גורמת לדלילות שיער ולא לקרחות עגולות כמו במחלה הרגילה. אלופציה אראטה מפושטת היא סוג נדיר של המחלה, והוא קשה לאיבחון מפני שדלילות שיער יכולה להגרם גם מסיבות אחרות.שאינן אלופציה אראטה. מצד שני אם הסיבה לדלילות היא אלופציה אראטה מפושטת הפתרונות זהים לאלופציה אראטה, ועל כך מייד.

מה הפתרונות לאלופציה אראטה?

חשוב לדעת – סיכויי ההחלמה העצמית, ללא כל טיפול, הם גבוהים במהלך השנה הראשונה למחלה. עם המחלה אפשר להתמודד בכמה דרכים כפי שמפורט באתר הראשי: בטיפולים רפואיים, בטיפולים טבעיים ואלטרנטיביים, בשימוש באמצעים קוסמטיים. כמו כן חשוב להתייחס לצד הרגשי, נפשי וחברתי.

למידע מפורט על אלופציה אראטה ואיך מתמודדים איתה…

לקריאה על סיפורי ההתמודדות של נשים עם אלופציה אראטה…

נשירת שיער עודפת \ מפושטת, טלוגן אפלוביום (Telogen Effluvium)

נשירת שיער עודפת או טלוגן אפלוביום היא תופעה של איבוד שיער שמתבטאת בשיער דליל בכל הקרקפת, והיא נובעת מתגובה של הגוף למצבי דחק שונים. מצבי דחק רפואיים הם לדוגמה תאונה, ניתוח, מחלה קשה, וכדומה. מצבי דחק אחרים הם לדוגמה שינויים קיצוניים במשקל אם כתוצאה מדיאטות חריפות וקיצוניות או מסיבות אחרות שמשפיעים על הבריאות ועלולים להגיע למצב של נשירה מוגברת של שיער עד כדי התקרחות.

מה הפתרונות לטלוגן אפלוביום?
ראשית יש לאבחן את סיבות השורש להתקרחות. במקרים מסוימים הגוף יתאושש לבד והשיער יצמח ללא טיפול. לעומת זאת, הנסיבות יותר קשות יש צורך בטיפול נפשי או תרופתי כדי להתגבר על המחלה.

מחלות אחרות של התקרחות צלקתית

מחלות מסוימות גורמות להתקרחות צלקתית (Cicatricial alopecia), שבה זקיק השערה מושמד ובמקומו נוצרת צלקת בעור. בהתקרחות צלקתית (בשונה מאלופציה אראטה) אין סיכוי לצמיחה מחודשת מכיוון שהצלקת חוסמת את האפשרות של השערה לצמוח מחדש.

התקרחות צלקתית נובעת ממחלות כגון:

  • ליכן פלנוס (LPP – Lichen Planus Pilaris) ובעברית – ילפת שטוחה,
  • לופוס – זאבת,
  • frontal fibrosing alopecia,
  • גזזת, פטרת בקרקפת (Tinea Capitis),
  • ועוד.

מה הפתרונות למחלות הגורמות להתקרחות צלקתית?
המחלות המפורטות כאן שונות זו מזו. יש לפנות לרופא מומחה שיתאים את הטיפול הרפואי למחלה.

בעיות הנובעות מתזונה לקויה

תזונה לקויה עלולה לגרום לחוסר בויטמינים A, D, 7B ביוטין, או בברזל או חומצות שומן חיוניות. חוסר במרכיבים חיוניים עלול לפגוע בבריאות השיער.

מה הפתרון לבעיות הנובעות מתזונה לקויה?הפתרון הוא כמובן איזון והשלמת התזונה במרכיבים החסרים. הענין הוא שתזונה הוא נושא רחב עם מגוון גדול של דעות ותאוריות והמפתח הוא אבחון מקצועי ואחראי של מקור החוסרים התזונתיים, והתאמה טובה של הדיאטה.

תופעת לוואי לטיפול תרופתי

טיפול תרופתי כמו למשל תרופות כימותרפיות, או שינויים בשימוש בתרופות כגון הפסקת של נטילת גלולות נגד הריון עלולים לגרום לתופעות לוואי שאחת מהן היא נשירת שיער או התקרחות.

מה הפתרון לתופעות לוואי מטיפול תרופתי?

טיפולים כימותרפיים הם הכרח ובדרך כלל השיער יתאושש בסיום הטיפול.
במקרה של תרופות למניעת הריון יש להתייעץ ברופא מומחה שיתאים את הגלולות למטופלת.

היריון ולידה

במהלך ההיריון גוף האשה עובר שינויים הורמונליים משמעותיים ומקדיש משאבים רבים להתפתחות העובר. כמו כן, מערכת החיסון של האשה ההרה נחלשת במהלך ההיריון. השינויים ההורמונליים האלה גורמים, בין השאר, לעלייה בקצב צמיחת השיער ןעלייה בעובי השיער.

גם נשירת שיער לאחר הלידה היא תופעה שכיחה. חשוב לדעת שזו תופעה נורמלית שנובעת מירידה בהורמון האסטרוגן לאחר הלידה.

הנשירה במהך ההיריון או לאחר הלידה יכולה להיות מסיבית ולפיכך מאוד מלחיצה, אך חשוב לזכור שזוהי תופעה זמנית שלרוב תחלוף לאחר חצי שנה עד שנה.

לקריאת המאמר המלא על אלופציה והריון…

טריכוטילומניה, תלישת שיער (Trichotillomania)

תלישת שיער היא תופעה של התקרחות כתוצאה מתלישת שיער עצמית. המקור לבעיה היא הפרעה פסיכולוגית המאופיינת בדחף כפייתי ובלתי נשלט לתלוש את השיער. תלישת השיער יכולה להיות בקרקפת, בריסים או בגבות. טריכוטילומניה נפוצה הרבה יותר אצל נשים -בערך פי עשר מאשר בקרב גברים, ויכולה להופיע כבר בגלאי בית-הספר.

מה הפתרון לתלישת שיער?

הפתרון מתחיל באבחון מקצועי שירד לשורש הבעיה, ולאחר מכן טיפול נפשי (פסיכולוגי או פסיכיאטרי), לעיתים בגישה קוגניטיבית התנהגותית (CBT).

טיפול לקוי בשיער

טיפול אובססיבי בשיער כגון מתיחת שיער (Traction Alopecia), החלקה, או טיפולים לשיער בתכשירים כימיים אגרסיביים עלולים לגרום להתקרחות מקומית ואף רחבה יותר.

מה הפתרון?

הפתרון במקרים כאלה הוא להמנע מהטיפולים המזיקים כדי לאפשר לשיער להתאושש ולגדול. לקריאה על טיפול נכון בשיער…

אתם לא לבד!
ציור: איילת תורגמן

פתרונות קוסמטיים לנשירת שיער אצל נשים

פתרונות קוסמטיים מוכרים כגון פאות ותוספות שיער מתאימים לרוב סוגי ההתקרחות והם יכולים לשמש כפתרון זמני עד לצמיחה מחודשת של השיער או כפתרון של קבע. קיימים גם פתרונות נוספים כמו איפור קבוע והשתלת שיער שיכולים להתאים למקרים מסוימים שבהם ההתקרחות קבועה ואין פתרון אחר.

דלילות שיער אצל נשים

הטיפול לנשים הסובלות מתופעת שיער דליל שונה מדרכי הטיפול אותן נהוג להציע לנשים הסובלות מבעיית נשירת שיער. כדי לטפל בשיער דליל  הרופא יכול להתאים טיפול תרופתי מקומי או בבליעה (טיפול סיסטמי). 

צור קשר

מלאו את הפרטים בטופס ונחזור אליכם בהקדם: