חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סוגי קרחות

התקרחות, או נשירת שיער, יכולה להתבטא בצורות שונות, כל אחת עם סיבות ודפוסים שונים. התקרחות אנדרוגנטית, הידועה בכינויה התקרחות גברית, היא הסוג הנפוץ ביותר, המאופיינת בקו שיער נסוג וכתר דליל אצל גברים ולעיתים אצל נשים. התקרחות נשית מציגה דילול מפוזר על אזור הכתר.

אלופציה אריאטה היא מצב אוטואימוני הגורם לנשירת שיער פתאומית בכתמים מעגליים. אלופציה טוטאליס גורמת לנשירת שיער מלאה בקרקפת, ואילו אלופציה אוניברסליס גורמת לאובדן שיער בכל הגוף. יש התקרחות הנובעת ממשיכת שיער חוזרת ונשנית וכן כזו הנגרמת בעקבות מתח או טראומה, וגורמת לנשירה נרחבת. ברשימת סוגי קרחות, מופיעה גם התקרחות הנגרמת בדרך כלל על ידי כימותרפיה או הקרנות, המשפיעה במהירות על צמיחת השיער. הבנת סוגי התקרחות אלו חיונית לאבחון וגישות טיפוליות מותאמות.

אילו סוגי קרחות מוכרים כיום ומה מאפיין כל סוג?

התקרחות מתייחסת לאובדן חלקי או מלא של שיער מאזורים שונים בגוף שבהם השיער גדל בדרך כלל. ישנם מספר סוגי קרחות, שלכל אחד מהם הסיבות, המאפיינים ודפוסי נשירת שיער משלו. הנה כמה מהסוגים הנפוצים ביותר:

התקרחות אנדרוגנית או אנדרוגנטית (Androgenetic Alopecia) – התקרחות גברית והתקרחות נשית:

התקרחות גברית: זהו סוג ההתקרחות הנפוץ ביותר אצל גברים. הוא מאופיין בקו שיער נסוג ודילול שיער על עטרת הראש, המוביל לדפוס שיער בצורת פרסה.

התקרחות נשית: נשים יכולות גם הן לחוות דפוס דומה של נשירת שיער, בדרך כלל עם התדלדלות השיער באזור המרכזי העליון של הפדחת. עם זאת, התקרחות נשית בדרך כלל אינה מובילה להתקרחות מוחלטת כמו אצל גברים.

אלופציה אריאטה (Alopecia areata):

אלופציה אראטה היא הפרעה אוטואימונית שבה המערכת החיסונית של הגוף תוקפת את זקיקי השיער, וגורמת לנשירת שיער במקבצים קטנים ועגולים. זה יכול להתרחש על הקרקפת או באזורים אחרים בגוף.

אלופציה טוטליס (Alopcia Totalis) ואלופציה אוניברסליס (Alopecia Universalis):

אלופציה טוטליס היא אובדן מוחלט של שיער על הקרקפת.

אלופציה אוניברסליס זוהי צורה מתקדמת של אלופציה אריאטה, המאופיינת באובדן מוחלט של שיער בקרקפת ובגוף, כולל גבות, ריסים ושיער גוף.

למידע נוסף על סוגים של אלופציה אראטה…

התקרחות בשל מתיחת השיער:

התקרחות זו נגרמת על ידי מתח יתר או משיכה בשיער עקב תסרוקות המלחיצות את זקיקי השיער. סיבות נפוצות כוללות צמות הדוקות, קוקו ותוספות שיער.

Telogen Effluvium:

Telogen effluvium הוא צורה זמנית של נשירת שיער המתרחשת לאחר לחץ פיזי או רגשי משמעותי, כגון ניתוח, לידה, מחלה קשה או ירידה קיצונית במשקל. הדבר מוביל לנשירה מוגברת של שיער.

התקרחות צלקתית (Cicatricial Alopecia):

התקרחות צלקתית כרוכה בנזק קבוע לזקיקי השיער והחלפת זקיקי השיער ברקמת צלקת. זה יכול להיגרם ממצבים שונים כמו זיהומים, מחלות אוטואימוניות והפרעות עור מסוימות.

למידע נוסף על התקרחות צלקתית…

Anagen Effluvium:

Anagen effluvium נגרמת בדרך כלל על בעקבות כימותרפיה או הקרנות. זה מוביל לנשירת שיער פתאומית וחמורה עקב נזק לזקיקי שיער הגדלים באופן פעיל.

טריכוטילומניה (Trichotillomania):

טריכוטילומניה היא הפרעה פסיכולוגית המאופיינת בדחף הכפייתי לתלוש את השיער של עצמך, וכתוצאה מכך נשירת שיער חלקית.

חשוב לציין שהסיבות והטיפולים לסוגי התקרחות אלה יכולים להשתנות במידה רבה. אם אתן או אתם חווים נשירת שיער, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע רפואי או רופא עור כדי לקבוע את הסיבה הבסיסית ולקבל הדרכה וטיפול מתאים.

מהי הסיבה העיקרית להיווצרות קרחות, דלילות בשיער או נשירה?

ישנם, כאמור, סוגי קרחות שונים. התקרחות ונשירת שיער יכולים להיגרם ממגוון גורמים, והסיבה הספציפית תלויה לרוב בסוג נשירת השיער. להלן כמה מהסיבות העיקריות להיווצרות מצבים אלה:

גנטיקה (אלופציה אנדרוגנטית):

הסיבה השכיחה ביותר להתקרחות היא גנטיקה. התקרחות אנדרוגנטית, המכונה גם התקרחות גברית והתקרחות נשית, היא תורשתית ומתרחשת עקב שילוב של גורמים גנטיים והורמונליים. התופעה נפוצה יותר ככל שאנשים מתבגרים והיא קשורה להורמון דיהידרוטסטוסטרון(DHT)  שעלול לגרום לזקיקי השיער להתכווץ ולייצר שיער דק יותר.

הפרעות אוטואימוניות כגון אלופציה אריאטה:

מאמינים כי אלופציה אריאטה וצורותיה החמורות יותר, אלופציה טוטאליס ואלופציה אוניברסליס, נובעות מתגובה אוטואימונית שבה המערכת החיסונית של הגוף תוקפת את זקיקי השיער שלו. תגובה זו מובילה לנשירת שיער פתאומית באזורים מקומיים או נרחבים עד לכדי התקרחות בולטת מאד.

שינויים הורמונליים וחוסר איזון:

שינויים הורמונליים בגוף, כגון אלו המתרחשים במהלך הריון, בעקבות ולאחר הלידה, גיל המעבר ומצבים כמו תסמונת השחלות הפוליציסטיות  (PCOS)יכולים לתרום לנשירת שיער ולהוביל לכדי התקרחויות נקודתיות לעיתים.

טיפולים רפואיים אגרסיביים שונים:

טיפול כימותרפי והקרנות המשמשים לטיפול בסרטן עלולים לגרום ל-Anagen effluvium  סוג של נשירת שיער המשפיעה על זקיקי שיער הגדלים באופן פעיל.

גורמי לחץ פיזיים:

גורמי לחץ פיזיים כגון ניתוח, מחלות קשות, ירידה מהירה במשקל וחום גבוה יכולים לעורר טלוגן אפפלוויום, שבו מספר רב של זקיקי שיער נכנסים לשלב המנוחה (טלוגן) ולאחר מכן נושרים.

שיטות לעיצוב שיער:

תסרוקות צמודות ומתוחות מאד, תוספות שיער ופעולות שונות בעיצוב השיער שהן מוגזמות עלולות לגרום להתקרחות, הנובעת ממשיכה מתמדת בזקיקי השיער, מה שמוביל לנשירת שיער.

מצבים רפואיים:

מצבים רפואיים מסוימים כמו זאבת, הפרעות בבלוטת התריס ומצבי עור שונים יכולים להוביל להתקרחות צלקתית, שבה זקיקי השיער נפגעים ומוחלפים ברקמת צלקת.

גורמים פסיכולוגיים (טריכוטילומניה):

טריכוטילומניה היא הפרעה פסיכולוגית המאופיינת בדחף כפייתי בלתי נשלט לשלוף את השיער. אנשים הסובלים מכך תולשים לעצמם את שיערות הראש, הגבות, את הריסים ומתקשים לשלוט בזה ולהפסיק. הדבר יכול לגרום לנשירת שיער באזורים הפגועים עקב משיכת שיער חוזרת ונשנית.

חסרים תזונתיים ותזונה לקויה:

חוסר בחומרים מזינים חיוניים לגוף, במיוחד ברזל, אבץ, ביוטין וחלבון, יכול לתרום לנשירת שיער ולהוביל גם לדילול והתקרחות.

סוגי קרחות

אילו פתרונות מוצעים במקרים של סוגי קרחות שונים?

הפתרונות להתקרחות ונשירת שיער יכולים להשתנות בהתאם לגורם הבסיסי, סוגי קרחות וגורמים נוספים. הנה מספר גישות וטיפולים נפוצים המשמשים לטיפול בהתקרחות ונשירת שיער:

תרופות

מינוקסידיל (Minoxidil): תרופה מקומית זו ללא מרשם זמינה כנוזל או קצף ומוחלת ישירות על הקרקפת. היא יכולה לעזור להאט את נשירת השיער ולקדם צמיחה מחודשת אצל אנשים מסוימים.

Finasteride : תרופה זו זמינה בצורת גלולות ומשמשת בעיקר לטיפול בהתקרחות גברית. היא אחראית על עיכוב הפיכתו של שטסטוסטרון ל-DHT, ההורמון שתורם להתכווצות זקיק השיער.

קורטיקוסטרואידים (Corticosteroids): ניתן להשתמש בקורטיקוסטרואידים מקומיים או בהזרקה כדי להפחית דלקת ולדכא את התגובה החיסונית במקרים של התקרחות.

למידע נוסף על תרופות לאלופציה אראטה…

ניתוח השתלת שיער

ניתוח השתלת שיער כולל לקיחת זקיקי שיער מאזורים שבהם השיער עדיין צומח היטב והשתלתם באזורים עם שיער דליל או ללא שיער. זהו פתרון יעיל לסוגים מסוימים של נשירת שיער, במיוחד התקרחות אנדרוגנית.

טיפול בלייזר בעוצמה נמוכה LLLT

מכשירי LLLT פולטים לייזר ברמה נמוכה המעורר את זקיקי השיער ומשפר את צמיחת השיער. גישה זו היא בדרך כלל לא פולשנית וניתן לעשותה בבית עם מכשירים ספציפיים.

טיפול בפלזמה עשירה בטסיות דם PRP

טיפול ב-PRP כולל מיצוי כמות קטנה מדם המטופל, עיבודו לריכוז טסיות, ולאחר מכן הזרקת התמיסה העשירה בטסיות לקרקפת. מאמינים שהוא ממריץ זקיקי שיער ומקדם צמיחת שיער.

אורח חיים ושינויים בתזונה

תזונה מאוזנת ועשירה בוויטמינים, מינרלים וחלבונים יכולה לתמוך בצמיחת שיער בריאה. חסרים תזונתיים יכולים לתרום לנשירת שיער, כך שהטיפול בהם יכול לעשות הבדל משמעותי ולהוביל לשיפור.

הפחתת מתח באמצעות טכניקות הרפיה ופעילות גופנית, למשל, יכולה גם היא לסייע בהפחתת נשירת שיער הנגרמת ממצבים הקשורים ללחץ.

שיטות טיפול בשיער

הימנעות מתסרוקות צמודות המפעילות לחץ על השיער והקרקפת יכולה למנוע התקרחות מתיחה. שימוש במוצרי טיפוח עדינים והימנעות מטיפולים מאסיביים מדי, שימוש מוגזם במייבש שיער ותהליכים כימיים יכולים להגן על בריאות השיער.

פאות ותוספות שיער

לבישת פאות, כיסויי שיער או תוספות שיער יכולה לספק פתרון קוסמטי לאנשים שרוצים להשיג מראה מלא יותר במקרים של נשירת שיער או התקרחות. למידע נוסף…

טיפולים התנהגותיים (עבור טריכוטילומניה)

עבור אנשים עם טריכוטילומניה, טיפולים התנהגותיים וייעוץ יכולים לעזור להתמודד עם ההתנהגות הכפייתית של תלישת שיער.

ישנם סוגי קרחות שונים וטיפולים שונים. אופי וסוג הטיפול נקבעים בהתאם לסיבה בגינה מופיעה הקרחת ופרמטרים נוספים הקשורים במטופל עצמו. על מנת ליהנות מטיפול מותאם, חשוב להיעזר באנשי המקצוע המתאימים שיוכלו לספק את המענה הרלוונטי.

סובלות או סובלים מקרחות בשל מחלת האלופציה אראטה?

עמותת בראש מורם היא המקום הנכון לפנות אליו. העמותה מסייעת לחולי אלופציה אראטה ובני משפחותיהם המתמודדים עם המחלה והשלכותיה ומהווה מקום בו יוכלו לחלוק ולקבל מענה מסוגים שונים עבור האתגרים שצצים. למענה טלפוני וקבלת מידע אודות העמותה ופעילותה, נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 058-5652177, או בדף צור קשר…

צור קשר

מלאו את הפרטים בטופס ונחזור אליכם בהקדם: