מחלת האלופציה אראטה לא משפיעה על הבריאות או על היכולות הפיסיות של החולה. יחד עם זאת, ההשפעה הרגשית והנפשית על החולה עצמו היא עוצמתית, ועל כך נוספת ההתמודדות מול התגובה של הסביבה הקרובה והרחוקה. מחקרים רבים מראים שאלופציה אראטה עלולנ לגרום לפגיעה בדימוי העצמי ולקשיים נפשיים עד לרמה של דיכאון, חרדות אישיות ובעיות (פוביות) בהשתלבות בחברה.
בנוסף לחולה, גם המשפחה שותפה לתהליכים, לרגשות ולתגובות של החברה. בני הזוג נדרשים לתמוך, להתרגל לתופעה, למראה החדש ולתגובות חברים ואנשים אחרים בסביבה. כך גם הילדים עלולים לדאוג לבריאות ההורה ולחוות דאגה ביחס לעצמם.
אי-לכך ההתמודדות עם ההיבטים הרגשיים, נפשיים, וחברתיים של המחלה חשובה והכרחית לחולה ולבני משפחתו. לא תהיה זו הגזמה לומר שזו החזית החשובה ביותר של ההתמודדות עם המחלה.
ההתמודדות של הורים עם מחלה של ילד\ה שונה ודורשת התייחסות אחרת. הורים, קראו על אלופציה בילדים.
לפני שניגע בשאלה עצמה, נרחיב קצת בנושא לחץ. לחץ נפשי יכול לנבוע ממגוון רב של סיבות, בין היתר סיבות סביבתיות (שינויים חריפים בתזונה, חשיפה לחומרים חריפים ואלרגניים), אירוע רפואי (תרופות, ניתוח), אירוע פיסי (תאונה), אירוע אישי או חברתי (טראומה, שינויים) ועוד ועוד. הסיבות יכולות להיות זמניות או מתמשכות כמו למשל מצב משפחתי מעיק.
חשוב לזכור שלחץ או מתח הם תגובות טבעיות של הגוף והנפש לאירועים שעוברים עלינו. ללחץ יכולה להיות גם השפעה חיובית. כל אדם חווה לחץ בתכיפות וברמה כלשהי.
בציבור הרחב רווחת האמונה שהסיבה להתפרצות של אלופציה אראטה היא לחץ נפשי. במחקר הרפואי נמצא שגורמי לחץ קשורים להתהוות של מחלות אוטואימוניות. כמו לגבי הגורמים האחרים, קשה לקבוע מה בדיוק המשקל של לחץ בסיבות להתפרצות מחלות אוטואימוניות באופן כללי, ולהתפרצות של אלופציה אראטה באופן ספציפי.
על החידושים במחקר בנושא הקשרים בין הגוף ובין המוח והנפש – האזינו לסדרת ההסכתים (פודקאסט) לתפוס ראש.
לא נוכל להכריע כאן האם האלופציה התפרצה בגלל לחץ נפשי, או שלחץ תרם להתפרצות במידה כלשהי, או שאין שום קשר ללחץ. כן נוכל להגיד, שמוסכם וידוע שאלופציה משפיעה מאוד על המצב הנפשי של החולים ללא קשר לסיבות שגרמו למחלה!
זאת ועוד, יש מחקרים מתחום הרפואה המצביעים על קשר הדוק בין דרגת החומרה של מחלות אוטואימוניות כרוניות והמצב הנפשי. זאת אומרת שללא קשר לשאלה אם לחץ הוא הסיבה למחלה או שהוא שנגרם כתוצאה מהמחלה, המצב הנפשי יכול להשפיע על התפתחות המחלה ועל סיכויי ההחלמה.
בניגוד לגורמים גנטיים תורשתיים שאינם ניתנים לשינוי, הרי שאורחות החיים והבריאות הנפשית של החולים במחלה אוטואימונית כן ניתנים לשינוי. לכן, ראוי שהטיפול באלופציה יכלול כלים להקלה על מצבי לחץ נפשי על מנת לשפר את היכולת להשפיע על מערכת החיסון.
בהקשר זה חשוב לזכור שלאור אי-הוודאות ביחס לסיבות למחלה וכן לאפשרויות הטיפול בה, החולה עצמו צריך להחליט על צורת ההתמודדות עם המחלה, ובכלל זה איזה משקל לתת לטיפול בצד הנפשי כחלק מהתמודדות עם המחלה והשלכותיה.
תהליך ההתמודדות בנוי משלושה רבדים: להבין את המחלה והשפעתה, לקבל את המחלה ולבנות כלים להתמודדות ותמיכה.
אלופציה אראטה אינה צריכה לפגוע באיכות החיים של החולה.
חשוב להתמודד עם ההשפעות הרגשיות – נפשיות – חברתיות של המחלה כדי שכל היכולות האלה לא ייפגעו.
בסופו של תהליך החולה ירגיש שהוא הולך בראש מורם!
© עמותת ״בראש מורם״ (למען חולי אלופציה אראטה) כל הזכויות שמורות
מלאו פרטיכם בטופס ונחזור אליכם בהקדם: