ברפואה הסינית אלופציה אראטה נקראת you feng פרוש השם רוח מבריקה. בכתבי הדרמטולוגיה הסינית שקיימת כבר מאות שנים נהוג לתאר מחלות עור בשפה ציורית המתייחסת למראה ואופי המחלה. המילה רוח feng מתייחסת לפתאומיות שבה מופיעה ונעלמת המחלה, כפי שהרוח כתופעת טבע באה לפתע ונעלמת בפתאומיות. ואכן פעמים רבות מתארים החולים שלפתע הם הבחינו בנגע ללא שיער, ולעיתים קרובות גם הריפוי הספונטני יכול להתחיל ללא התראה מוקדמת בפתאומיות. המילה you פרושה שמנוני, מבריק והיא מתייחסת למראה העורי החלק של הנגע שנראה מבריק ללא שיער.
הסיבה המרכזית בפתולוגיות הרפואה הסינית לאלופציה אראטה היא פגיעה בהזנת הדם לזקיקי השיער, פגיעה זו יכולה לבוא על רקע של מספר גורמים:
האבחון ברפואה סינית הינו אישי ושונה ממטופל למטופל. האבחון כולל הסתכלות על מיקום ואופי הנגע בעור, תשאול מקיף ובדיקת דופק ולשון ליצירת תמונת סימפטומים של תבנית חוסר האיזון ממנה סובל המטופל.
הרפואה הסינית רואה בגוף ונפש יחידה אחת בלתי נפרדת ולכן הטיפול משלב גם מרכיב של איזון והרגעה. אחרי שנעשה האבחון נגזרת אסטרטגיית הטיפול והתאמת דיקור וצמחי מרפא מתאימים כפי שנראה בדוגמא לסיפור מקרה [כמובן שהשמות והתמונות אינם מאפשרות זיהוי של המטופלת]:
א' כבת 23 הגיעה כשהיא סובלת מזה כשלושה חודשים מנשירת שיער פתאומית באזור האחורי של הקרקפת. לדבריה הספר הבחין לפני מספר חודשיים בעיגול קטן ללא שיער, היא התעלמה וחשבה שיעבור מעצמו, אך עם הזמן הנגע בעורף גדל והגיע למצב של אזור גדול ללא צמיחה. בתשאול היא סיפרה שהיא אוכלת לעיתים קרובות ג'אנק פוד, ממעיטה מאוד במזון מהחי, ואין לה זמן להתעסק עם האוכל. בבדיקות הדם יש חוסר בברזל, ונטייה לאנמיה. א' מספרת על חולשה וסחרחורות לעיתים קרובות, ותחושות קור בגוף. פניה קצת חיוורים. היא מספרת שהייתה בתקופת בחינות באוניברסיטה עם המון לחץ ואז בביקור שיגרתי במספרה הבחינה בנגע ללא השיער שנוצר בעורף.
בדיקת איכות הדופק הראתה על דופק מיתרי המעיד על מתח רב, ובדיקת הלשון הראתה על לשון חיוורת עם סימני שיניים בצדדים, המעידה על מצבי חוסר בצי [אנרגיה] ודם ואופיינית למצבי אנמיה.
האבחון ברפואה סינית במצב זה הוא:
אסטרטגיית הטיפול במצב זה היא חיזוק צי ודם, שיפור זרימת הדם לקרקפת, והרגעת הנפש.
הטיפול ברפואה סינית באלופציה אראטה נמצא בשימוש מאות שנים וקיים חומר רב בספרות המקצועית של הדרמטולוגיה הסינית לגבי הטיפול במחלה. הטיפול כולל מספר ענפים – דיקור, צמחי מרפא ושינוי תזונתי.
לדיקור מספר השפעות חשובות בתהליך הריפוי:
הטיפול שקיבלה א' כולל סדרה של טיפולי דיקור. נקודות הדיקור שנבחרו היו שילוב של נקודות מקומיות בקרקפת באזור האלופציה בשילוב נקודות בגוף בעלות השפעה מאזנת ומרגיעה על הנפש. בשבועיים הראשונים תדירות הטיפול הייתה פעמיים בשבוע עם דגש על הרגעת הנפש.
א' קיבלה גם רולר מחטים והדרכה לשימוש ביתי יום יומי באזורי האלופציה לשיפור זרימת הדם לקרקפת, ופעמים בשבוע מרחה גם סרום המכיל צמחי מרפא המשפרים את זרימת הדם לקרקפת והזנת זקיקי השערה. אחרי שראינו שהאזור הפסיק להתרחב ולגדול א' גם הרגישה יותר רגועה, עברנו לתדירות טיפול של דיקור פעם בשבוע עד לצמיחה מליאה של השיער במקום לאחר חודשיים.
למניעת חזרתה של המחלה המשכנו עוד חודש בדיקור פעם בשבועיים. הפעם נקודות הדיקור היו בדגש על נקודות בעלות השפעה מאזנת ומווסתת על מערכת החיסון, נקודות המחזקות את הטחול והקיבה ומרגיעות את הנפש. הטיפול הביתי עם הסרום והרולר הופחת לפעם בשבוע.
הרכב צמחי המרפא ש א' קיבלה במקביל לטיפולי הדיקור מבוסס על פורמולה הנקראת ברפואה סינית שיקוי שמונת האוצרות, הרכב צמחי זה משמש מאות בשנים כבסיס טיפולי נפוץ בסין בטיפולי אלופציה אראטה ומכיל צמחים לחיזוק צי ודם. נוסף ל-8 האוצרות שולבו עוד צמחים המשפרים את זרימת הדם ומרגיעים את הנפש.
הרכב הצמחים מורכב למעשה משני הרכבי צמחים מפורסמים הקיימים בהרבולוגיה הסינית מאות שנים: הראשון נקרא שיקוי ארבעת הגנטלמנים, ארבע צמחים לחיזוק הצי הטחול ומערכת העיכול האחראית על יצור הדם.
וההרכב השני נקרא שיקוי ארבעת החומרים – ארבעה צמחים המחזקים את יצור הדם וזרימתו:
להרכב הוספתי את הצמחים
ההרכב ניתן ל-א' באבקה לשתייה, בחודש הראשון פעמיים ביום 3 גרם כול פעם, ואח"כ בחודש השני עם השיפור פעמיים ביום 2 גרם כול פעם. הלקיחה היא בצורה של הוספת מים רתוחים ושתייה [כמו תה].
לאחר חודשיים הגיעה א' למצב של צמיחה מליאה של שיער באזור האלופציה. המשכנו עוד חודש בטיפול מונע הפעם השתנה הרכב הצמחים, מכיוון שבמקביל לצמיחת השיער גם החולשה הסחרחורות ותחושת הקור פחתו. באבחון הלשון – צבע הלשון היה פחות חיוור ויותר אדמדם, והדופק יותר רגוע ומלא, הרכב הצמחים שניתן היה עדיין יותר ובעל השפעה מערכתית לאיזון הגוף [צמחים המוכוונים לעורף הוצאו] וכלל את הצמחים הבאים:
תדירות לקיחת הצמחים הייתה של פעם ביום 2 גרם כול פעם, לאחר חודש לקיחה המצב נראה יציב הפסקנו את הדיקור ולקיחת הצמחים והאלופציה לא חזרה.
א' קיבלה הנחיות להפחתת צריכת הג'אנק פוד ומעבר לתזונה בריאה ומזינה לקרקפת: במצבי חוסר דם עם תחושות קור בגוף ונטייה לאנמיה כפי ש א' מרגישה, ממליצה התזונה הסינית קודם כול להקפיד על אכילת ארוחות מסודרות חמות ומבושלות, ולכן א' שהייתה רגילה לאכול ארוחות קרות של סנדביצים שינתה את התזונה לארוחות חמות ביום עם דגש על אוכל מבושל או מאודה [לא מטוגן]. מבחינת מרכיבי המזון ניתנו לא' הדגשים הבאים: מזונות עשירים בחלבונים: עוף, דגים או קטניות.
חלבונים המגיעים מהחי נמצאים בבשר, עוף, דגים (עדיף דגי מים עמוקים) וביצים. לצמחונים ולטבעונים – קטניות הן מזון עשיר בחלבון. במשפחת הקטניות אפשר למצוא את העדשים והשעועית לסוגיהן, חומוס, מש, לוביה, פול וסויה. כדי לקבל "חלבון מלא" – את כל חומצות האמינו שלהן אנו זקוקים – יש לשלב קטניות ודגנים בכל יום.
אומגה 3 נמצאת בסלמון ובדגי מים עמוקים אחרים, בזרעי פשתן, בזרעי צ'יה ובאגוזי מלך. חומצת השומן הזאת נמצאת גם בדלורית, בפולי סויה ובתרד.
נמצא שלחולים באלופציה אראטה רמות אבץ נמוכות בדם באופן ניכר.
אבץ קיים במזונות צמחיים רבים, אך בעיקר בזרעים, באגוזים, בדגנים ובקטניות. אין מזון פלא (גם לא מהחי) שיכול לספק לבדו את כלל התצרוכת הדרושה. לכן חשוב להקפיד על גיוון של מזונות בתפריט, שצירופם יספק את כמות האבץ הדרושה. מזונות עשירים במיוחד באבץ הם שמרים, גרעיני דלעת, סובין חיטה, בוטנים, קקאו, גרעיני חמניות..
חשוב מאוד לשלב שומנים בריאים בתזונה לצורך טיפול באלופציה אראטה. שומנים בריאים מכילים ואת ומזינים את העור והשיער. E חומצות שומן בינוניות וויטמין.
שומנים בריאים נוספים הם אבוקדו, שמן זית, אגוזי מלך וזרעי פשתן (שהוזכרו גם בהקשר של אומגה 3), אגוזי ברזיל, שקדים ושמן קוקוס. את כל האגוזים יש לצרוך כשהם לא קלויים (אחרת השומנים שבהם מתחמצנים). כמו כן מומלץ לא להפריז בצריכתם, ולאכול מהם במקום שומנים אחרים ומזיקים הנמצאים בתפריט שלה כמו שמן לטיגון, ושומנים הנמצאים במאכלים מעובדים וגאנק פוד.
א' הצליחה לשנות את הרגלי התזונה שלה מה שתרם לה גם להרגשה כללית טובה יותר, ועזר לה לשמור על כך שהאלופציה לא חזרה.
מספר נקודות חשובות לטיפול ברפואה סינית באלופציה אראטה.
משך הטיפול משתנה מאדם לאדם, כפי שעוצמת המחלה היא שונה אצל כול מטופל, ישנם כאלה המגיבים במהירות ותוך מספר שבועות צמיחת השיער מכסה את הנגע וישנם כאלה שיזדקקו למספר חודשים.
הטיפול ברפואה סינית גם משלב סירומים לשימוש חיצוני המכילים צמחי מרפא העושים גירוי מקומי לאזור בכדי לעורר את זרימת הדם לזקיקי השיער, בדומה לשימוש המפורסם ברפואה הסינית העממית בעיסוי מקומי עם פרוסות גינגר –זנגוויל, או עיסוי עם שיני שום על המקום.
מכיוון שמצבי סטרס ומתח ממושכים מפעילים את המערכת האוטואימונית חשוב להדריך את המטופל לאורח חיים עם פחות סטרס, המשלב פעילות גופנית, גם ספורט אירובי 3 פעמים בשבוע וגם פעילות מרגיעה כטאי צי, יוגה, פלדנקריז ומדיטציה להורדת המתח.
ניתן במידת הצורך לשלב את הטיפול הסיני במקביל לטיפול הניתן ברפואה המערבית, במקביל למשחות סטרואדיות או זריקות לקרקפת או שימוש במינקוסדיל.
מאת- דוד פרלה L.A.c M.S.C מומחה לטיפול בבעיות עור ושיער ברפואה סינית, אחראי על הרפואה המשלימה במחלקת העור, ביה"ח על שם שיבא, תל השומר.
© עמותת ״בראש מורם״ (למען חולי אלופציה אראטה) כל הזכויות שמורות
מלאו פרטיכם בטופס ונחזור אליכם בהקדם: